Güneşten Elektrik Üretimi

Güneş, 5 milyar yıl daha varlığını sürdüreceği öngörülen ve Dünya’nın yaklaşık 150 km uzağında olmasına karşın, gezegendeki yaşamın devamı için gerekli ısı ve ışığı her gün yayan sonsuz ve büyük bir enerji kaynağı. Dünya genelinde 365 günde tüketilen enerjiden daha çoğunu yarım saatte gönderiyor olması sebebiyle güneşten elektrik üretimi yapmak oldukça makul. Peki, güneşten nasıl elektrik üretilir? Cevabı merak edenler için hazırladık:

Güneş Enerjisini Elektrik Enerjisine Çevirmek

Güneşin enerjisi, yüzyıllardır farklı amaçlarla, farklı yöntemler tatbik edilerek kullanılmıştır. Zaman içerisinde, teknolojinin gelişmesine paralel geliştirilen sistemler sayesinde de güneşten elektrik üretimi yapmak mümkün kılınmıştır. Gelecek odaklı düşünüldüğünde açıkça görülecektir ki ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi doğaya zarar vermeden, ekonomik bir şekilde karşılayabilmenin tek yolu güneş enerjisinden yararlanmaktan geçmektedir. Zira fosil yakıt kaynakları sınırlıdır ve çevreye büyük zarar vermektedir.

Bugün dünyanın tamamının tükettiği enerjinin birkaç katını üreten güneşten elektrik üretimi yapmak için güneş enerjisi sistemine ihtiyaç vardır. Elektrik, bu sistemin temel bileşeni fotovoltaik güneş panellerinde üretilmektedir. Bu paneller, silikondan üretilen ve yarı iletken özellikteki bir materyalin arasındaki iki elektrik kontağından ve çevresel faktörlerden korunması amacıyla eklenen cam tabakadan meydana gelmektedir. Fotovoltaik paneller güneş ışığıyla buluştuğunda yarı iletken materyal bir yanı negatif, diğer yanı pozitif yükle yüklenmekte ve böylelikle salınan elektronlar tek bir yönde ilerleyerek elektrik akımı yaratmaktadır. Akım, elektrik kontaklarınca yakalanarak ise elektrik devresine alınmaktadır. Doğru akımda üretilen elektriğin kullanılmadan evvel alternatif akıma çevrilmesi gerekmektedir. Bunu, sistemin diğer bileşenlerinden inverter’lar gerçekleştirmektedir.

Elektrik üretimi için kurulum yapılacak alanın yeterli miktarda güneş ışığı alması yeterlidir ancak panellerin güneş ışığına ne kadar maruz kalırlarsa o kadar çok elektrik üretecekleri de unutulmamalıdır. Bu nedenle özellikle mesken ve fabrikalardaki elektrik ihtiyacını karşılamak üzere kullanılacak sisteme ait panellerin, çatıların güneye bakan yüzlerine kurulması tercih edilmektedir.

Öte yandan elektrik şebekesi olsun ya da olmasın tüm alanlarda güneşten elektrik üretimi yapmak mümkündür. Kaç adet güneş paneli kullanılacağı, üretilmek istenen elektrik enerjisinin miktarına bağlı olarak değişir. Ne kadar fazla olursa olsun, panellerin birbirine eklenmek suretiyle ihtiyacı karşılama olanağı vardır.